Sommarens verksamhet planerades utifrån rådande restriktioner p.g.a. coronapandemin. Den 5/6 kunde vi öppna Sofielund för säsongen, vilket var mycket uppskattat.

Sommarcaféet har varit öppet alla dagar kl. 13.00-19.00, med förlängt öppethållande till kl. 20.00 på onsdagar och lördagar. Förutom elva anställda har frivilliga jobbat i caféet, varav ett par på halvtid, helt oavlönat.

Vi är mycket tacksamma för alla frivilliga från församlingen, som ställt upp på olika sätt och stöttat Sofielund.

Härliga artister har gästat Sofielund på lördagskvällarna som har varit välbesökta. Det har varit ca 700 gäster på 10 uppträdanden. Programkvällarna i juli blev mest välbesökta med ca 400 åhörare på fem framträdanden.

Först ut i juni var Curt Fernros, som sjöng egna visor han skrivit under pandemin.

Sons of Phoenix spelade covers på 80-90-tals musik den andra lördagen.

Lars Siggelin från Jönköping uppträdde en regnig kall junikväll. Tyvärr kom inte så många vilket var synd för hans visor var tänkvärda.

I juli drog Jonny Larsson med musiker från Rockkören fulla hus. 150 personer njöt av deras musik.

Nenne Normansson och Bo Lund, kända Salabor, framförde egna och andras visor andra lördagen i juli.

Den tredje lördagen i juli var det Västerfärnebo dragspelsklubb som kom med 12 dragspelare och flera sångare och de drog fullt hus.

Trubaduren Kjell Enstedt från Sala sjöng egna och andras visor den fjärde lördagen i juli.

Marianne och Per Nestor uppträdde den sista lördagen i juli med ett program som innehöll flöjtspel, sång och tänkvärda ord. En mycket uppskattad kväll.

Augustis första lördagskväll var tänkt att bli en familjeföreställning med Abbe trollkarl från Enköping. Kraftigt regn med klass 1-varning från SMHI gjorde att vi i sista minuten måste ställa in. Det kom 10 personer som i stället för trolleriföreställning bjöds på fika.

Gospel Ladies från Sala bjöd på härlig gospelsång andra lördagen i augusti.

Sista lördagen för säsongen kom Ranstaparet Liz Hurricane och Ken East. De underhöll med ”50-tals musik på Svenska”.

Många möten med människor från när och fjärran har det blivit. Flera av våra gäster har vittnat om hur värdefullt det har varit med programkvällarna på Sofielund. Det har uppskattats att det inte varit något inträde till samlingarna. Även artisterna har varit nöjda.

En önskan till nästa år är att kunna samla flera ungdomar till Sofielund med ett program som lockar den yngre generationen.

Sommarens gudstjänster på Sofielund upplevdes befriande eftersom det gick att samlas i vår rymliga friluftskyrka, trots pandemin. Guds Ande verkade och människor mådde gott av gemenskapen. Förutom medlemmar mötte vi ofta folk från andra församlingar, närliggande orter och intresserade Salabor. Vi var i genomsnitt 50 personer på Gudstjänsterna.

De medverkande har mest varit vårt eget folk. Vår pastor Maria Hassani Nejad predikade flera gånger. Agne Furingsten, Åke Olofsson och Erik Hultby predikade var sin söndag. Och våra ekumeniska kollegor Liset Lindeman pastor i Pingstkyrkan, Magnus Östberg pastor i Centrumkyrkan samt kyrkoherde Herman Hallonsten Svenka Kyrkan, gav oss uppskattade besök.

Vi har sjungit tillsammans i Gudstjänsterna. Men vi har också lyssnat till Ingrid Lennartsson och Eva Axelsson, Ida och Annika Kärnsund, Hanke Joneklav, Morten Lidström, Marina Hermansson, Mirjam Löfgren, Erik och Carl-Olov Hultby, Kören, Stina Röjerås och Daniel Wall.

Ett populärt inslag har Frälsningsarméns sångtimme varit, efter tipspromenaderna på onsdagskvällarna. Ofta har ca 80 personer deltagit. De flesta gångerna sjöng och vittnade Daniel Viklund från Strängnäs, och vid något tillfälle ansvarade Brasset från Västeråskåren. 

Många har uttryckt stor tacksamhet över sommarkyrkan på Sofielund. Och vi tackar Gud för alla dessa tillfällen att dela evangeliet. Vi gläds över alla som medverkade, och alla som deltog i gemenskapen.

Elva onsdagar, fr.o.m. 9/6 fram t.o.m.18/8, har det varit tipspromenader. Deltagarantalet har varierat beroende på vädret, men runt ett trettiotal har i snitt gått varje onsdag. Frågorna i år har gjorts av Adamskören, Majblomman i Sala, Ola Rosengren, Familjen Köbin, Kristdemokraterna, Centerpartiet, STF Sala, Equmenia Sala, Frimodig Kyrka, Skuggans S-förening och Liberalerna. Tipspromenaderna har varit mycket uppskattade av allmänheten.

Vandrarhemmet har haft en hög beläggning. Det har varit arbetande från olika företag samt turister från när och fjärran, som bokat rum. Många veckor har det varit fullbelagt.

T.o.m.oktober 2021 har vi haft 3082 gästnätter vilket är något mindre än föregående år.

Campingen har varit välbelagd under sommaren. Nu när pandemin har släppt visar det sig att reslusten har återvänt. Man åker runt i Sverige i stället för utomlands. Vi har haft många besökare i husbilar (154 st) och husvagnar (74 st). Tältare har vi haft 16 st. Vissa nätter i sommar har vi fått avvisa besökare p.g.a platsbrist. Besökarna har upplevt att Sofielund är en pärla och återkommer gärna.

Tack till alla som gjort vår Sofielundssommar så trevlig och skön! Gud välsigne vårt Sofielund och vår verksamhet där!

November 2021

Sofielundskommittén